26.3.2017

Minun komono-marssijärjestykseni

Komono eli sekalaiset on sellainen tavararyhmä, jonka järjestelemistä olen odottanut kauhunsekaisin tuntein. En inhoa kodinhoidossa mitään niin paljon kuin epämääräistä pikkuroinaa, jota kertyy kaikki mahdolliset laatikot ym. täyteen.

Miksihän sitä muuten kertyykin niin paljon - ja iso osa siitä ihan pelkkää roskaa? Luultavasti siksi, että pikkuesineet on liian helppo vaan nakata jonnekin laatikon pohjalle ja siirtää asia pois mielestä. Tavarasta eroon hankkiutuminen vaatii kuitenkin aina pienen ajatustyön läpikäymistä: tarvitsenko minä tätä mahdollisesti joskus tulevaisuudessa, mihin voisin tätä tarvia, missä tämä kannattaisi säilyttää, saanko edes heittää tätä pois, mikä on oikea tapa kierrättää tämä. (Kondo sanoisi, että riittää, kun kysyt että tuottaako se iloa, mutta minulla on ollut tämän kysymyksen hyödyntämisessä melkoisia vaikeuksia). On paljon helpompaa vaan heittää se tavara jonnekin laatikonpohjalle muiden romujen sekaan, kuin käydä tuo ajatusprosessi läpi. Ja sitten vaan sulkea laatikko - ja jonkun ajan päästä todeta, että kaikki laatikot tursuilevat yli.

Millaisessa marssijärjestyksessä komonoa pitäisi läpikäydä? Kondolla on siihen oma ehdotuksensa, ja netistä löytyy marittajien tekemiä tsekkauslistoja, joissa komono on lajiteltu lukuisiin alaryhmiin. Tällainen määrätyn järjestyksen mukaan eteneminen ei ole sopinut minulle. Sen sijaan olen käynyt sekalaista tavaraa läpi siten että
  1. Otan käsiteltäväksi jonkun tietyn säilytyskalusteen sisällön (koko kaluste tyhjäksi ja tavarat läjään pöydälle). Tämä ei ole KonMarin mukainen toimintamalli.
  2. Kun sieltä läjästä löytyy selkeitä tavararyhmiä (vaikkapa kynät), otan sen ryhmän sivuun omaksi läjäkseen ja kiertelen koko kodin läpi keräten kaikki siihen ryhmään kuuluvat tavarat mukaan läjään. Eli tässä kohdassa mennään KonMari-meiningillä.
  3. Järjestelen jäljelle jääneet tavarat tavararyhmittäin, eli KonMari-tyyliin.
Karsittua ja järjesteltyä.
Tämä menetelmä on osoittautunut mukavan toimivaksi, ja nimenomaan minulle sopivaksi. Kondon suositus siitä, että tavaroita ei käytäisi läpi säilytystila kerrallaan on mielestäni hieman ongelmallinen, koska mielestäni on tärkeää saada säilytyskaluste aivan tyhjäksi järjestelyprosessin aikana. Silloin sen saa pyyhittyä pölyistä eikä sinne jää hautumaan mitään sellaisia pikkutavaroita, jotka niin kovin mielellään sivuuttaisi kokonaan.

Toisinaan on käynyt niin, että jokin tietty komono-ryhmä tulee otettua käsittelyyn siksi, että tarjoutui tilaisuus päästä sen ryhmän tavaroita eroon jollain kätevällä tavalla. Näin kävi esimeriksi valokuvakehysten suhteen. Teatteriryhmä, jossa olen mukana, kaipaili sellaisia rekvisiitaksi esitykseen. Tiesin, että minulta löytyy "muutama" kehys, joita en tarvitse - mutta kun aloin niitä kerätä läjään, niitä olikin melkoisen monta. Joskus nuoruudessa tykkäsin laittaa paljon kuvia seinille värikkäissä kehyksissä. Sieltä niitä on jäänyt säilöön varastoon läjäpäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti