19.1.2017

Huonekalujen piirileikki

KonMari ohjeistaa paremman järjestelyn luomisessa hyödyntämään mahdollisimman paljon niitä tavaroita, joita löytyy omasta kodista sen sijaan, että pitäisi lähteä kauppaan ostamaan uusia. Onhan se paljon halvempaa, helpompaa ja ekologisempaakin. Tällaisen ajatuksen valossa olen saanut nyt viime päivinä ratkaistua kotona monta säilytys- ym. ongelmaa yksinkertaisesti siirtelemällä kalusteita huoneesta toiseen, käyttötarkoituksesta toiseen (ja tekemällä vain yhden lisähankinnan, senkin käytettynä - vastaavasti olen myynyt yhden kalusteen pois jo hieman aiemmin).

Lähtötilanteen ongelmana olivat nämä:
  • Aktiivisessa arkikäytössä olevat vaatteet ovat ihan väärässä paikassa säilytyksessä. Nimittäin makuuhuoneissa. Haluan vaatteiden olevan siellä, missä normaalistikin pukeudun, ja missä vaatteita pestään ja kuivataan: kodinhoitohuoneessa. Pyykkihuollossa minulle vastenmielisin juttu on puhtaan pyykin siirtäminen narulta säilytystiloihinsa. Tämän pitäisi olla mahdollisimman helppoa, eli säilytystilojen on syytä olla pyykkinarun lähellä (eikä toisella puolella taloa makuuhuoneessa). 
  • Ja vaatteet ovat korkeissa kaapeissa. Haluaisin niille lipaston, johon ne voisi pystyviikata kätevästi.
  • Työhuoneessa on tilan viejänä ja epämääräisen roinan kerääjänä vanha lipasto, josta on lähinnä pelkkää harmia.
  • Lapseni lego- ja palapelirakentelut valtaavat ruokapöydän. Hän tarvitsisi oman työpöydän niille. Mutta sellaiselle pöydälle ei ole paikkaa.
  • TV-seinältä puuttuu kalusteet, koska myin jo kuukausia sitten pois epämieluisan tv-tasoni, enkä saanut hankittua mitään tilalle.
  • Meillä on todella ruma, iso, tilaavievä treenipenkki, josta en halua kuitenkaan eroon, koska tykkään tehdä lihaskuntotreeniä kotosalla.
Ei mikään kaunein mahdollinen sisutuselementti tämä treenipenkki.

Ja sitten ongelmanratkaisuun huonekaluja siirtelemällä:

Lipastosta tuli vaatelipasto. Tosin ihan ensimmäiseksi lipaston siirron jälkeen sinne pystyviikattiin yksi vauva.
  • Työhuoneen ongelmalipasto siirtyi kodinhoitohuoneeseen. Siitä tuli minun uusi vaatelipastoni. Yhtäkkiä pelkkää harmia aiheuttanut kaluste alkoikin tuottaa iloa. (Lipaston sisällä oleva epämääräinen roina sai tuta marituskarsimisen armottoman voiman). Lipasto toimii myös erinomaisesti viikkauspöytänä.
  • Lipaston siirtymisen ansiosta työhuoneeseen vapautui tilaa lapsen työpöydälle. Ostin hänelle pöydän käytettynä muutamalla kympillä. (Sivuhuomautus: mielestäni lapsen työpöydän ei suinkaan ole pakko sijaita lapsen huoneessa. Yhtä hyvin se voi sijaita siellä, missä muidenkin perheenjäsenten työpöydät ovat, eli työhuoneessa).
  • Kodinhoitohuoneessa sijainnut senkki sai uuden työpaikan: siitä tuli (tai tulee, jahka saadaan siirrettyä) TV-seinän kaluste.
  • Treenipenkki sai uuden työtehtävän: se toimii lapsen työpöydän penkkinä. Siinä on hyvä olla pitkä penkki, että siinä mahtuisi istumaan lapsen lisäksi myös aikuinen, jos halutaan tehdä palapeliä tms. yhdessä. Peittelin ruman penkin ensihätään pienellä päiväpeitolla - ompelen sille ehkä myöhemmin varsinaisen, vähän fiksumman näköisen päällisen. Penkkiä voi toki edelleen käyttää myös treenipenkkinä, vaikka se suurimman osan ajasta onkin tässä uudessa työssänsä.
Esikoisen uusi työpiste. Treenipenkki palvelee sen istuimena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti